Бүгінде кейінгі толқын өкілдері «ақ жағалылардың» қатарын көбейтуден гөрі жеке кәсібін ашуға ұмтылады. Ауыл шаруашылығы саласы да жастардың назарынан кенде қалмайды. Тамақ өнеркәсібі, егіншілік, мал шаруашылығы – таңдау аясы әртүрлі. Үлкен күш-жігерді және еңбекті талап ететін кәсіпке ерлермен қатар нәзік жандар да білек сыбана кірісіп отыр.
Кәсіпке жетелеген ермек
Ірімшік қайнату – 27 жастағы Тамила Розметованың сүйікті ісі. «Қолы білген құм үстінен кеме жүргізер» демекші, нәзік жан оны дайындаудың өзіндік әдісін ойлап тапқан. Еңбекқор атыраулық ару ермегін кәсіпке айналдыруды ұйғарды. Ұзақ ойланбай, 2013 жылы тәуекелге бел буды. Таңдаудан жаңылыспай, нарықтың тамырын дөп баса білді. Ешкі өсіру, оның сүтінен пайдалы өнімдер әзірлеу – күрделі шаруа, дей тұрғанымен, талапты жас көкейіндегі ойын іске асырды. Бірінші кезекте асыл тұқымды мал шаруашылығына ден қойылды. Бұл мақсатта Махамбет ауданының Сарайшық ауылына Сербиядан 500 лақ жеткізілді. Олар жерсіндірілді және төл берді. Бүгінде фермада 1 мыңнан астам сексек ата тұқымы бар. Нәзік жан сауда нарығын ешкі сүтімен ғана қамтамасыз етпей, одан өнім дайындауды жөн санады. Қажетті құрал-жабдықтар сатып алынды. Бүгінгі заман талабына сәйкес з ауыт д әруменге б ай с үттен 20-ға жуық өнім дайындалады. Қаймақ, айран, сүзбе, құрт – оның бір парасы ғана. Ал ешкі сүтінен әзірленген ірімшікте Тамила Розметованың қолтаңбасы бар. Авторлық ірімшік дайындауды оң жолға қойды.
Толығырақ «АгроИнфо» газетінің 11.02.2019 ж. № 2 санында оқи аласыз.