Hand-made: күнделікті ермек қалайша табысты кәсіпке айналды
Соңғы жылдары қолмен жасалған бірегей өнімдерге қызығушылықтың артқаны байқалады. Cұранысқа сәйкес ұсыныс та көбейген. Бүгінде өзінің ермегін кіріске кенелтетін кәсіпке айналдырғандар қатары қалың. Олардың арасында жастар да, жасамыстар да бар.
Евгения Ковалева – қос бұрымдының анасы. Бала күтіміне байланысты алғашқы демалыс шығармашылыққа жетелеген. Нәзік жан кондитерлік өнімдерді дайындауға ден қойды. 8 жыл ішінде үйдің асханасында басталған іс тұрақты кәсіпке айналды. Оның қолынан шыққан тәттілер – асқан ыждаһаттылық пен ізденістің туындысы. Бүгінде өнімдер үйде емес, жеке кондитерлік цехта дайындалады. Ол тек тапсырыспен шектелмей, өнімдерін дүкен сөрелеріне де жөнелтеді. Қолға алған кәсіпті аудан орталығында қалай дамытуға болады? Тәттіге деген қызығушылық қаншалықты кіріске кенелтеді? Бұл жайлы Мамлют ауданының тұрғыны арнайы сұхбат барысында кеңінен тергіштеді.
– Тәттіге құмарсыз ба?
– Тәттіні жегеннен гөрі оны пісіруден ерекше шабыт аламын. Мен үшін оны дайындау барысы аса маңызды. Бұл – нағыз шығармашылық жұмыс. Тәттілерді безендіруде ой мен қиялға ерік бересің. Кез келген кондитерде дәмі тіл үйретін тортты дайындаудың өзіндік сыры бар. Оған тәжірибенің әрі ізденістің арқасында қол жеткізуге болады. Бастапқыда интернетке үңіліп, өзгелердің тәсілін зерделейсің. Қажеттіні түртіп алып, оны сынап көру қажет. Осылайша біртіндеп бірегей тәттілерді дайындаудың өзіндік әрі қайталанбас әдісі қалыптасады. Бірақ мұнымен тоқтап қалмай, шеберлікті үнемі жетілдірген жөн.
– С із ү шін « тәттілер ә лемі» қ алай ашылды? Бұл қызығушылық па, әлде нақты таңдау ма?
– Өз басым Жезқазған қаласының тумасымын. Әжем Петропавлда тұрғандықтан, 1998 жылы отбасымызбен бірге Солтүстік Қазақстан облысына қоныс аудардық. 2007-2007 жылы қызылжарлық достарыма кондитерлік өнімдерді дайындауға қолғабыс еттім. Тапсырыстар көбейген кезде олар менің көмегіме жүгінетінді. Қызығушылық күн санап артып, тұрақты кәсібіме айналды. 5 жыл кондитерлік цехта еңбек еттім. Дәл осы кезде мен үшін «торттар әлемі» ашылды. Оларды дайындаудың қыр-сырына қанықтым. Балаларға, үйлену тойларына, туған күндерге арналған тәттілерді безендіру де қиынға соқпады.
Менің кәсіби білімім жоқ. Бірақ ынтасы бар адам барлық істі меңгеретіні хақ. Тек бойкүйездікке бой бермеу қажет. Бұл – менің өмірлік қағидам.
– Аудан орталығында кәсіпті дөңгелету қиынға соқпай ма? Ауыл тұрғындары тәттіге тапсырыс бергеннен гөрі өздерінің асханасында дайындайтын болар.
– Тұрмысқа шыққан соң, Аққайың ауданының Тоқшын ауылында тұрдық. Онда жергілікті мектепте еңбек еттім. Күндіз жұмыста болсам, кешке үйде торт дайындау күнделікті дағдыға айналды. Әуелі оның дәмін көрші-қолаң мен таныстар татты. Кейін тәттіге тапсырыс көбейе бастады. Тұрақты сатып алушылар да болды. Бірақ 2 жыл бұрын Петропавлдан 40 шақырым жерде орналасқан Мамлют ауданына қоныс аудардық. Бұл жерде де сүйікті ісімді жалғастыруды ұйғардым. Оны мектептегі жұмыспен қатар алдым. Тоқшынмен салыстырғанда Мамлют қаласында түтін түтететін отбасылардың саны басым, әлбетте. Тек мені ешкім білмегендіктен, бастапқыда тапсырыстар қат болды. Таныстар және әлеуметтік желідегі парақшам арқылы шағын кәсібімді жолға қойдым.
Орташа алғанда күніне 8 келі тәтті дайындаймын. Оның дені торттың еншісінде. Әсіресе «Медовый» үлкен сұранысқа ие. Кейде «Наполеон», түрлі кекстер дайындалады. Бір тортты дайындауға және безендіруге 2-3 сағат уақыт қажет. Күніне 3-5 тапсырыс түседі. Жақын ауылдардың тұрғындары да жүгінеді. Тіпті торт үшін 100 шақырым жерден келеді.
– Тәттілеріңізді дүкен сөрелерінен табуға бола ма?
– Әлбетте, жеке тапсырыстармен шектелмеймін. Менің қолымнан шыққан тәттілер Мамлют қаласындағы 6-7 дүкенге жеткізіледі. Оның дәмін облыс орталығы Петропавлдың тұрғындары да тата алады. Бағасы қалтаға салмақ түсірмейді. Мәселен, «Медовый» деген торттың келісі 17000 теңге, ал «Наполеон» 2000 теңге тұрады. Сауда сөрелеріндегі торттардың кері қайтарылуы өте сирек кездесетін жайт. Олардың сақталуына және мерзімі өтіп кетпеуіне баса назар аударамыз.
– Бүгінде тәттілерді дайындауға ұсынылатын өнімдер бір төбе. Заман үрдістеріне көзқарасыңыз қандай?
– Кез келген салада даму бар. Жаңа өнімдер нарыққа жол тартуда. Тың үрдістерді бақылаймын. Бірақ тәттілерді тек табиғи өнімдерден дайындаймын. Мәселен, кейбір тұрғындар тортты безендіруде кондитерлік мастиканы қолдануды сұрайды. Бірақ мен бас тартамын. Оның орнына ақуыздан жасалған крем арқылы тортты әрлеймін. Оның дәмі мен сапасы мастикадан артық болмаса, еш кем түспейді.
Алдағы уақытта тәттілердің түрлерін көбейтемін. Мәселен, вафлидің бір түрін дайындау жоспарда бар. Әуелі қажетті құрылғыны сатып алу қажет.
– Кондитерлік цех ашу – оңай шаруа емес. Үйдің асханасымен салыстырғанда оның шығыны басым.
– Сөзіңіздің жаны бар. Бірақ қолға алған кәсіптің тынысын кеңейту қажеттігін сезіндім. Барлығын жеті мәрте піштім. Бірінші кезекте білім көкжиегін кеңейтуге бекіндім. «Бастау Бизнес» жобасына өтінім жолдап, оның қатысушысы атану бұйырды. Кәсіпкерліктің қыр-сырын түртіп алып, ойымдағы бизнес-жоспарды қағазға түсірдім. Өткен жылдың тамыз айында тәуекелге бел буып, шағын кондитерлік цех аштым. Мамлют қаласындағы мейрамханалардың бірінің асханасы жалға алынды. Оны кондитерлік цехтың талаптарына сәйкес жарақтадым. Мемлекеттік қолдаудың арқасында өнеркәсіптік және қол араластырғыш сатып алынды. Әзірге патент бойынша еңбек етемін.
– Кәсіптің өрісі кеңейсе, сауда нүктесін ашу да қажет болар?
– Дөп бастыңыз. Тәттілер дайындау бастапқыда ермек болғанымен, бүгінде бұл – табысты кәсіп. Тұрақты тұтынушылар «сауда нүктесін ашыңыздар» деп қолқа салып отыр. Енді мұны 2019 жылдың еншісіне қалдырдық. Жоспарымыз іске асса, Петропавлда біздің тәттілер сатылады. Әзірге оңтайлы әрі ыңғайлы орынды іздеумен әлекпіз.
– Тәттілерді дайындау, тапсы- рыстарды үлестіру, дүкендерге жеткізу – бұл атқарылатын жұмыстардың бір парасы ғана. Барлығына қалай үлгересіз?
– Бір өзім мұның барлығына үлгермейтінім хақ. Менің жұбайым – қашанда жанымнан табылатын қолқанатым. Ол – мұғалім. Мектептен қолы қалт еткенде, тәттілерді тапсырыс берушілерге жеткізеді. Осылайша шағын кәсібімізді дөңгелетіп отырмыз. Екі қызымыз бар. Жұмыс тығыз болса да, олардың тәрбиесін де назардан шығармауға тырысамыз. Үйдегі де, түздегі де шаруаны қатар алып жүру керек.
– Тұшымды әңгімеңізге алғыс білдіремін. Ісіңіз өрге жүзсін!
Венера Мұстафина
21.01.2019 ж. мақала